Porthos

PORTHOS este un produs biodinamic, obținut printr-un proces de fermentare rapidă și are în compoziția sa substanțe organice conforme cu cerințele Regulamentului 889/2008, anexele I și II.

Cum acționează PORTHOS

Substanțele active conținute în PORTHOS degradează pereții celulari ai factorilor patogeni și ține la distanță B. Cinerea, ciuperca generatoare de sclerotină.

Tratamentul cu PORTHOS poate fi aplicat preventiv, protejând astfel, cu succes, culturile de floarea soarelui de principalele boli specifice, acționând extrem de eficient în combaterea putregaiului alb (sclerotina).

Cât de periculoasă este sclerotina

Cum recunoaștem infecția cu sclerotină. 

Tulpina: Infecția cu sclerotină se produce la baza tulpinii, la plantele în faze avansate de vegetație. Pe suprafața tulpinii apar pete alb-cenușii, acoperite de un miceliu pâslos, care produce o înmuiere a țesuturilor și a măduvei, urmată de ofilirea frunzelor și ulterior a întregii plante. 

Rădăcina: Simptomele bolii la nivelul rădăcinii sunt asemănătoare celor de la baza tulpinii. 

Frunzele: La nivelul frunzelor apar alterări și decolorări ale țesuturilor. Pe capitule apar pete brune, în dreptul cărora țesuturile se înmoaie, putrezesc și se rup în bucăți, după care cad pe sol. 

Semințele. Atunci când sunt atacate semințele, se observă apariția unor pete galbene pe semințe, ceea ce duce la reducerea facultății germinative. Uleiul uleiul provenit din semințele afectate de sclerotină este amărui. 

Din miceliul ciupercii apar, în zonele atacate ale plantei, scleroții (mici umflături negre, tari, de forme și dimensiuni variate). În cazul patogenului B. Cinerea, care se răspândește în timpul perioadei de vegetație, acești scleroți sunt mai mici și apar la baza semințelor. 

Din scleroți rezultă filamente miceliene care produc infecții pe plantă, generând noi scleroți și determinând infecții secundare repetate.

Proprietăți fizico-chimice

PORTHOS se prezintă sub formă de lichid, are culoarea maro, cu miros specific.

Conținut produs

  • 1 x 10^7 Trichoderma Reesei
  • 1 x 10^7 Trichoderma Harzianum
  • 1 x 10^7 Bacillus Pumillus
  • 1 x 10^7 Bacillus Substilis

Doze recomandate

Din experiența practică și/sau a documentației disponibile, recomandăm următoarele doze de aplicare:

Floarea soarelui: 1L / ha, în 200 – 400 litri de apă

1 x 10^7 Trichoderma Reesei

1 x 10^7 Trichoderma Harzianum

1 x 10^7 Bacillus Pumillus

1 x 10^7 Bacillus Substilis