Inovație

Norofert inovează prin cercetare și este o companie de tip ”agriscience” specializată în tehnologii sustenabile de protecție a culturilor. Cu investiții în dezvoltarea de noi formule, inclusiv personalizate, și produse ecologice, compania are un portofoliu solid de produse pentru combaterea bolilor și dăunătorilor din culturile agricole. Scopul este de a deveni un centru important de cercetare privată în domeniul biotehnologiei.

Tendințele globale au ca obiectiv principal sustenabilitatea în agricultură. Norofert contribuie la această mișcare atât la nivel național, cât și peste granițe, prin producția unor produse benefice sănătății solului și a plantelor.

Atenția echipei noastre se concentrează, în special, pe sănătatea solului ce duce automat la o productivitate crescută acum, dar și în următorii ani. Suntem în continuă căutare pentru a obține cele mai bune produse în ceea ce privește sănătatea solului. Din acest motiv, experții Norofert vin constant cu tehnologii noi și soluții potrivite pentru toate tipurile de culturi.

Tehnologiile Norofert au ca obiectiv agricultura sustenabilă ceea ce înseamnă un mix între convențional, eco și o atenție sporită pentru sănătatea solului. Cu toții ne dorim să avem productivitate și performanțe mari acum, însă, având grijă să tratăm solul cu elementele necesare, ne asigurăm că avem un sol productiv și peste cinci ani.

Există multe motive pentru care încurajăm îngrijirea solului:

 • solurile cultivate ecologic conțin mai mult humus și au o structurǎ mai bunǎ comparativ cu solurile fertilizate cu îngrǎșǎminte chimice;
 • agricultura ecologicǎ sporește biodiversitatea în mod natural;
 • oferǎ multe avantaje atât pentru producǎtori, cât și pentru consumatori, dar totodată și pentru naturǎ și climǎ;
 • un sol sănătos genereazǎ venituri mai mari spre deosebire de fermele care nu acoperă acest aspect sau care folosesc doar inputuri convenționale. De ce? Cheltuielile sunt mai mici în cazul unui sol pregătit pentru plante, bogat în resurse, vitamine și sănătos. Acesta substituie pentru o parte din inputurile folosite în mod convențional.

Un sol sănătos este esențial pentru o agricultură durabilă și pentru o productivitate crescută a culturilor. Prin păstrarea unui sol sănătos, fermierii pot reduce costurile cu inputurile și pot crește randamentul culturilor, reducând impactul negativ asupra mediului înconjurător.

Ce înseamnă de fapt un sol sănătos?

 • are o structură puternică, care permite aerului, apei și nutrienților să circule prin el;
 • are o textură echilibrată, care oferă o retenție adecvată de apă și nutrienți, dar care nu este prea densă sau prea argiloasă;
 • are un pH neutru sau ușor acid, care este optim pentru creșterea plantelor; acesta poate fi obținut prin adăugarea de materii organice, cum ar fi compostul sau humusul, care îmbunătățesc calitatea solului și oferă nutrienții necesari plantelor;
 • este bogat în nutrienți esențiali pentru creșterea plantelor, cum ar fi azotul, fosforul și potasiul; aceste substanțe nutritive sunt furnizate prin intermediul fertilizanților sau al descompunerii materiei organice.

În 2023, Norofert a dezvoltat o nouă soluție inovatoare: tehnologia pe bază de polimeri. Tehnologia polimerului permite absorbția și eliberarea lentă a îngrășământului, oferind astfel plantei o sursă constantă de apă și nutrienți.

Folosind tehnologia pe bază de polimeri se economisește apă și îngrășăminte și se observă îmbunătățirea solului și a capacității acestuia de a reține nutrienții esențiali permițând culturilor acces la nutrienții de care au nevoie pentru o creștere sănătoasă și o recoltă productivă.

Îngrășămintele cu Polimer sunt folosite în agricultură datorită avantajelor semnificative la nivelul oricărei recolte:

 • Polimerii sunt propice utilizării ca materiale de acoperire (coating) a îngrășămintelor, deoarece facilitează intrarea apei prin pelicula de acoperire. Astfel, nutrientul se dizolvă și se eliberează lent prin aceeași peliculă, datorită faptului că absorbția ridicată a apei și capacitatea de a susține apa absorbită este sub presiune pentru o durată mai lungă de timp.
 • Contribuie la o economisire de îngrășământ și, prin urmare, de timp și costuri, fiind necesare mai puține aplicații.
 • Amprenta de carbon este mai mică, cu mai puține pierderi de nutrienți în mediu datorită eliberării controlate a acestora.
 • Polimerul este prietenos pentru natură și mediu și se pot realiza economii de îngrășăminte de 15-30%.

Compania a dezvoltat o tehnologie proprie, numită BioChain, care utilizează numai materii prime de origine vegetală și animală, componente bacteriene și microorganisme ca ingrediente în fabricarea produselor.

Tehnologia BioChain oferă agricultorilor un spectru complet de produse care îi ajută să cultive 100% ecologic, de la însămânțare până la recoltare. Prin tehnologia BioChain, fermierii au acces la:

 • Tratamente organice pentru semințe înainte de însămânțare;
 • Îngrășăminte și insecticide, care sunt pulverizate pe culturi, din momentul în care planta are cel puțin 2-3 centimetri, de 2-3 ori până la momentul recoltării;
 • Tratamente speciale de descompunere aplicate terenului imediat după recoltare, destinate pregătirii solului pentru culturile viitoare.

Toate produsele sunt complet sincronizate și armonizate, ceea ce înseamnă că fermierii pot urma întreaga gamă de produse Norofert pe parcursul întregului ciclu de creștere, asigurând o creștere sănătoasă și durabilă a culturilor.

În afară de formulările ecologice standard pe care le oferă, Norofert este, de asemenea, specializată în cercetarea și producția de inputuri ecologice personalizate.

Experții Norofert ajută fermierii să-și maximizeze producția cu ajutorul formulelor personalizate care iau în considerare caracteristicile individuale ale fiecărei culturi, componentele solului, condițiile atmosferice și alți factori, inclusiv rozătoarele sau alți dăunători care pun recoltele în pericol.

Procesul de preparare a inputurilor personalizate constă în următoarele etape și se realizează doar la cerere:

 • Analiza solului, efectuată în laboratoarele Norofert;
 • Analiza detaliată a necesităților specifice plantelor/culturilor pentru creștere și dezvoltare;
 • Analiza condițiilor atmosferice și a particularităților regiunii;
 • Prepararea formulării unice și producerea acesteia fie sub formă de tabletă efervescentă fie sub formă lichidă;
 • Livrarea produselor către client gata de a fi utilizate împreună cu instrucțiuni de aplicare.

Norofert se ocupă de întregul proces, de la cercetarea solului și a condițiilor mediului până la livrarea  produsului efectiv pentru aplicare. În plus, experții Norofert au capacitatea de a asista fermierii în procesul de conformare la reglementările aplicabile agriculturii ecologice (și în afara României), prin asigurarea că îngrășămintele administrate culturilor respectă pe deplin toate reglementările naționale aplicabile. Toate produsele Norofert sunt conforme cu standardele Uniunii Europene privind agricultura ecologică.

Tableta efervescentă este produsul inovativ Norofert lansat pe piața europeană în 2018, care în prezent este în așteptarea brevetului.

Tableta efervescentă înlocuiește produsele clasice lichide sau pulberi utilizate în agricultură, eliminând astfel complet riscul de fermentare la temperaturi ridicate, și ajută la reducerea spațiului de stocare și de transport. Tableta, care poate combina între 4 și 6 substanțe active, se dizolvă aproape instantaneu (în 60 de secunde), fără a lăsa urme de reziduuri.

Toate produsele Noroferts (îngrășăminte, insecticide, pesticide etc.) pot fi furnizate clienților sub formă lichidă sau sub formă de tablete efervescente.

Avantajele principale ale tabletei efervescente Norofert:

 1. Similar cu îngrășămintele lichide ale Norofert, tableta efervescentă utilizează tehnologia BioChain;
 2. Tableta se dizolvă rapid în maximum 60 de secunde;
 3. Tableta se dizolvă complet, fără a lăsa depuneri sau reziduuri;
 4. Un comprimat poate conține între 4 și 6 substanțe active;
 5. Recipientul de 1,2 kg se transformă într-o tabletă de 250 gr (0,25 kg), reducând astfel semnificativ spațiul de depozitare și transport;
 6. Tableta nu prezintă niciun risc de fermentare la temperaturi ridicate;
 7. Nu există riscul de segregare sau alterare a produsului sau a ingredientelor sale active;
 8. Termenul de valabilitate al tabletei este prelungit la 5 ani.