Norotherm
Norotherm este un biostimulant pe baza bacteriei Thiobacillus spp. și minerale care sunt folosite de bacterii.
Previne distrugerile produse de temperaturile scăzute și de îngheț. Acest lucru se datorează faptului că este rezistent la îngheț și scade punctul de îngheț al plantei. Thiobacillus produce rusticianina, acid oxaloacetic și acid piruvic, care le oferă plantelor capacitatea de a produce proteine naturale antiîngheț. În produs există suficiente cantități de minerale la fel ca cele existente în interiorul enzimelor. Are și un efect benefic asupra producției și calității acesteia.
La aplicarea pe plante produsul este absorbit prin stomate, tulpini și rădăcini. Stimulează fotosinteza și reacțiile biochimice ale ciclului natural Krebs al plantei (ciclul acidului citric). Induce producerea propriilor proteine antiîngheț și glicoproteine. Aceste proteine interacționează cu apa din celule, astfel se reduce sau se oprește procesul de nucleare a gheții (are loc atunci când mici cristale de gheață se formează pe proteinele membranei care acționează ca locuri de nucleare.
Acestea facilitează alinierea moleculelor de apă, ceea ce favorizează înghețarea), prevenind astfel ruperea și moartea celulelor. Produsul mărește toleranța naturală la frig a unei plante cu până la mai jos cu 70C mai jos decât toleranța lor naturală.
Proprietăți fizico-chimice
Norotherm se prezintă sub formă de concentrat emulsionabil.
Conținut produs
- Thiobacillus spp. 1×109 cfu/ml;
- Oligolemente;
- Ulei vegetal (glicerol – material inert) 20%;
- Microorganisme : nu sunt derivate din/sau produse folosind OMG-uri.
Mod de folosire
Cultura | Doza |
Căpșuni | 0,5% |
Cartof | 0,5% |
Măr, Păr | 0,5% |
Cireș, Nectarin, Cais, Prun | 0,5% |
Viță de vie | 0,5% |
Momentul aplicării
Căpșuni: se aplică în a 7 zi și în a 17 zi după plantare, imediat înainte de apariția florilor, și dacă condițiile persistă se repetă la 7-10 zile. Aplicarea pe tot foliajul până la punctul de scurgere.
Cartof: se aplică la apariția foliajului și apoi repetat la 7-10 zile.
Măr, Păr: se aplică cu 48 ore înainte de îngheț. Se poate implementa o schemă cu un tratament în toamnă după căderea frunzelor și al doilea când se deschid mugurii spre înflorit și apariția fructelor. Se repetă la 7-10 zile în primăvară.
Cireș, Nectarin, Cais, Prun: se aplică cu 48 ore înainte de îngheț. Se poate implementa o schemă cu un tratament în toamnă după căderea frunzelor și în primăvară un tratament când mugurii încep să crească urmat de un alt tratament în timpul înfloritului.
Viță de vie: o primă aplicare toamna după căderea frunzelor, urmată primăvara de o aplicare cu 48 ore înainte de îngheț, în perioada când mugurii se deschid și când lăstarii au 10-15 cm.
Thiobacillus spp. 1x109 cfu/ml
Oligolemente
Ulei vegetal (glicerol – material inert) 20%
Microorganisme