Rezultate 2023: Norofert s-a axat pe creșterea gradului de încasare și investiții, pentru o nouă etapă de dezvoltare a Grupului 

29 mart. 2024

București, 29 martie 2024 – Norofert, liderul cercetării pentru agricultura regenerativă și unul dintre cei mai mari producători de inputuri din România, listat la Bursa de Valori București pe piața AeRO (simbol BVB: NRF), anunță rezultatele financiare pentru 2023. Compania a continuat să își concentreze eforturile asupra investițiilor în eficientizarea operațiunilor și menținerii solidității financiare într-un mediu economic volatil și dificil pentru agricultură.

În ciuda perioadei dificile, compania a reușit să mențină lichiditatea printr-un grad de încasare de peste 97% fapt ce a îmbunătățit cash-flow-ul în comparație cu anul precedent și a permis returnarea de credite în valoare de 19,4 milioane de lei către bănci în al doilea semestru al anului 2023. Cifra de afaceri înregistrată de companie este de 40,3 milioane de lei, o scădere de 43% comparativ cu anul 2022, influențată în principal de lipsa de lichiditate din piața de agribusiness. Toate culturile au fost afectate de secetă, în timp ce prețurile de vânzare ale cerealelor au scăzut.

Vlad Popescu, Președintele Consiliului de Administrație, Norofert:

„Anul 2023 a fost, din punctul nostru de vedere, unul dintre cei mai dificili din ultimii 20 de ani, dar am reușit să facem pași importanți în consolidarea afacerii. Am fost nevoiți să luăm decizii pentru a asigura sănătatea companiei noastre, am prioritizat gradul de încasare și lichiditatea, precum și consolidarea echipei de management. Astfel, pregătim grupul pentru o dezvoltare sustenabilă pe termen lung, pe baze solide. Investițiile vor continua și în 2024,  vom porni producția la fabrica din SUA și vom avea circa 340 de hectare irigate în Ferma de la Zimnicea. Ne așteptăm la o revenire a afacerilor din agricultură pe plan local, dar va fi una lentă și va trebui să fim prudenți.” 

Mircea Fulga, CEO Norofert:

Ne-am concentrat în 2023 pe investiții în laboratorul de cercetare, unic în România, în utilaje agricole performante și irigații la ferma din Zimnicea și am îmbunătățit fluxul de producție în Fabrica de la Filipeștii de Pădure pentru produsele speciale, pe bază de microorganisme.”

Grupul a încheiat anul 2023 cu datorii totale în valoare de 47 milioane de lei, în scădere cu aproape 9% comparativ cu anul anterior. La nivel de Grup, cheltuielile operaționale au scăzut cu peste 26%, până la 46 milioane de lei. Cheltuielile cu materialele s-au diminuat cu aproximativ 36% față de perioada similară din 2022, până la 26 milioane lei, influențate de reducerea costurilor de producție pentru gama de produse organice bazată pe microorganisme, ca urmare a punerii în funcțiune a laboratorului din Filipeștii de Pădure. Laboratorul acoperă integral nevoia de materie primă pentru producția curentă și reprezintă un spațiu tehnologic avansat și bine echipat, în care compania a investit aproximativ 3 milioane de lei. Având în vedere cele de mai sus, rezultatul net consolidat a fost negativ, de 3,9 milioane de lei, cauzat în principal de creșterea costurilor de finanțare, precum și de veniturile în scădere, întrucât fermierii au ales să nu mai investească în culturile de toamnă.

Rezultatele consolidate ale grupului includ atât performanțele companiei mamă, Norofert S.A., cât și ale filialei Agroprod CEV SRL, deținută în proporție de 100%. Agroprod CEV cultivă în regim ecologic un teren agricol de 1.000 de hectare în Zimnicea, județul Teleorman.

Situațiile privind rezultatele financiare aferente anului 2023 sunt prezentate atât conform RAS, cât și în conformitate cu IFRS (Standardele Internaționale de Raportare Financiară).

Raportul detaliat poate fi consultat AICI.

 

Despre Norofert:

Norofert este liderul cercetării pentru agricultura regenerativă și unul dintre cei mai mari producători de inputuri din România, fondat în anul 2000 de către familia Popescu. În plină dezvoltare a facilităților de producție care să susțină practici agricole sustenabile, la nivel internațional, Norofert demonstrează angajament față de obiectivul neutralității climatice și capacitatea de a inova într-un domeniu crucial pentru viitorul agriculturii și a siguranței alimentare.

Cu un mix de linii de afaceri, Norofert a dezvoltat în ultimii ani capacități proprii de producție atât în aria inputurilor, cât și de farming agricol, linii care vor cunoaște dezvoltare în următorii ani. Cu 65 produse în portofoliu, compania se adresează atât fermierilor din agricultura convențională, cât și din cea ecologică, cu o nișă nouă a produselor convenționale lichide, cu cerere tot mai mare.

Din 2020 compania este listată la Bursa de Valori București pe piața AeRO și din octombrie 2021 acțiunile Norofert sunt incluse în indicele BETAeRO. De-a lungul celor 4 ani de activitate în piața de capital, Norofert a atras 14 milioane de lei prin majorări de capital și 11,5 milioane de lei printr-un plasament privat de obligaţiuni corporative. Obligațiunile corporative ale companiei sunt tranzacționate în piața AeRO a Bursei de Valori București sub simbolul NRF25 începând cu 5 iunie 2020.

Pentru mai multe informații, vă invităm să vizitați www.norofert.ro.