Fortis Mineral T.P.

Fortis Mineral T.P. (ulei horticol) are la bază ulei mineral de parafină în care sunt dizolvate restul mixului de uleiuri vegetale prezente în produs, respectiv uleiul de neem (azadirachta indica), și mixul de uleiuri aromatice (lămâie, portocală).

Tratamentul cu Fortis Mineral T.P. (ulei horticol) are rolul de a reduce semnificativ formele hibernante ale acarienilor și ale păduchelui din San-Jose, dar și al altor dăunători care hibernează sub diferite forme (ex.: afidele).

Momentul optim de aplicare a tratamentului cu Fortis Mineral T.P. (ulei horticol) este atunci când temperatura de afară depășește 5 grade Celsius și nu se așteaptă îngheț sau ploaie în următoarele 24 de ore.

Este contraindicată mixarea produsului cu fungicide. Este recomandată o perioadă minimă de 7 zile între ultimul tratament în repaus cu produse pe bază de sulf sau cupru și tratamentul cu Fortis Mineral T.P. (ulei horticol)

Fortis Mineral T.P. (ulei horticol) se va aplica cu un echipament capabil să asigure o acoperire uniformă, realizându-se o îmbăiere a pomilor. Este indicat ca soluția să pătrundă în toate crăpăturile scoarței, deoarece acestea sunt locurile preferate de dăunători pentru iernare (hibernare).

Tratamentele cu ulei horticol sunt obligatorii la măr, păr și gutui. La cireș, vișin, cais și prun se fac tratamente doar dacă au fost înregistrate atacuri de acarieni sau atacuri masive de afide. 

Fortis Mineral T.P.(ulei horticol) acoperă uniform ouăle și larvele, ducând la distrugerea acestora prin asfixiere și otrăvire datorită conținutului de azadirachta indica din uleiul de neem. Este cunoscut faptul că larvele Păduchelui din San Jose sunt acoperite de un scut de ceară; Fortis Mineral T.P.(ulei horticol), datorită formulării sale, pătrunde prin scutul de ceară al larvelor, distrugându-le.

Prin aplicarea produsului, formele hibernante sunt distruse fiind înlăturat în acest fel riscul de atac și daune produse pomilor la începutul vegetației.

Aplicat conform recomandărilor, Fortis Mineral T.P. (ulei horticol), nu mai este necesară aplicarea de insecticide (tratamente) ulterioare ce ar trebui făcute dacă nu ar fi combătute insectele hibernante.

Aplicat primăvara devreme, Fortis Mineral T.P. (ulei horticol) prelungește perioada de repaus vegetativ, ajutând în acest fel pomii să treacă mai ușor peste perioadele de îngheț târziu.

Conținut Fortis Mineral T.P. (ulei horticol)

  • 60% ulei de parafină; 
  • 30% mix de uleiuri vegetale; 
  • 5% ulei de neem;
  • 5% mix uleiuri vegetale aromatice (lămâie, portocală). 

Proprietăți fizico-chimice

Fortis Mineral T.P. (ulei horticol) se prezintă sub formă de emulsie de ulei, transparent, cu miros de citrice. 

Depozitare și termen de valabilitate

5 – 25 grade Celsius, ferit de razele soarelui şi îngheţ / 24 luni de la data fabricaţiei. 

Doze recomandate 

Aplicat cu pompă manuală (vermorel): 0,6%, atunci când temperatura atinge 5 grade C, la sfârşitul repausului vegetativ – începutul dezmuguritului (respectiv 60 ml în 10L de apă). Pentru suprafeţele mari este recomandată aplicarea a 5L per ha în 500L de apă.
Atunci când se dorește prelungirea repausului vegetativ, în vederea evitării înghețurilor târzii de primăvară, este recomandată aplicarea a 10 L per ha în 1000 L de apă.

Culturi țintă 

Arbuşti fructiferi, măr, păr, cais, piersic, cireş, prun, smochin, viţă de vie. 

60% ulei de parafină

30% mix de uleiuri vegetale

5% ulei de neem

5% mix uleiuri vegetale