Fortis Mineral T.P.

ulei horticol mineral

Fortis Mineral T.P. (ulei horticol) are la bază ulei mineral de parafină în care sunt dizolvate restul mixului de uleiuri vegetale prezente în produs, respectiv uleiul de neem (azadirachta indica) şi mixul de uleiuri aromatice (lămâie, portocală). Tratamentul cu Fortis Mineral T.P. are rolul de a reduce semnificativ formele hibernante ale acarienilor şi ale păduchelui din San-Jose dar şi al altor dăunători care hibernează sub diferite forme (ex.: afidele).

Momentul optim de aplicare a tratamentului cu Fortis Mineral T.P. este atunci când temperatura de afară depăşeşte 5oC şi nu se aşteaptă îngheţ sau ploaie în următoarele 24 de ore. Este contraindicată mixarea produsului cu fungicide. Este recomandată o perioadă minimă de 7 zile între ultimul tratament în repaus cu produse pe bază de sulf sau cupru şi tratamentul cu Fortis Mineral T.P.

Fortis Mineral T.P. se va aplica cu un echipament capabil să asigure o acoperire uniformă, realizându-se o îmbăiere a pomilor. Este indicat ca soluţia să pătrundă în toate crăpăturile scoarţei, deoarece acestea sunt locurile preferate de dăunători pentru iernare (hibernare). Tratamentele cu ulei horticol sunt obligatorii la măr, păr şi gutui. La cireş, vişin, cais şi prun se fac tratamente doar dacă au fost înregistrate atacuri de acarieni sau atacuri masive de afide.

Fortis Mineral T.P. acoperă uniform ouăle şi larvele, ducând la distrugerea acestora prin asfixiere şi otrăvire datorită conţinutului de azadirachta indica din uleiul de neem. Este cunoscut faptul că larvele Păduchelui din San Jose sunt acoperite de un scut de ceară. Datorită formulării sale, pătrunde prin scutul de ceară al larvelor, distrugându-le. Prin aplicarea produsului, formele hibernante sunt distruse fiind înlăturat în acest fel riscul de atac şi daune produse pomilor la începutul vegetaţiei.

Aplicat conform recomandărilor, Fortis Mineral T.P., nu mai este necesară aplicarea de insecticide (tratamente) ulterioare ce ar trebui făcute dacă nu ar fi combătute insectele hibernante.

Aplicat primăvara devreme, Fortis Mineral T.P. prelungeşte perioada de repaus vegetativ, ajutând în acest fel pomii să treacă mai uşor peste perioadele de îngheţ târziu. 

Conținut Fortis Mineral T.P. (ulei horticol)

  • 60% ulei de parafină; 
  • 30% mix de uleiuri vegetale; 
  • 5% ulei de neem;
  • 5% mix uleiuri vegetale; 
  • aromatice (lămâie, portocală). 

Proprietăți fizico-chimice

Fortis Mineral T.P. (ulei horticol) se prezintă sub formă de emulsie de ulei, transparent, cu miros de citrice. 

Depozitare și termen de valabilitate

5 – 25 grade Celsius, ferit de razele soarelui şi îngheţ / 24 luni de la data fabricaţiei. 

Doze recomandate 

Aplicat cu pompă manuală (vermonel): 0,6%, atunci când temperatura atinge 5oC, la sfârşitul repausului vegetativ – începutul dezmuguritului (respectiv 60 ml în 10L de apă). Pentru suprafeţele mari este recomandată aplicarea a 5 Litri în 500 Litri de apă. 

Atunci când se doreşte prelungirea repausului vegetativ în vederea evitării îngheţurilor târzii de primăvară, este recomandată aplicarea unei soluţii de 1%(10L în 1000L apă). 

Culturi țintă 

Arbuşti fructiferi, măr, păr, cais, piersic, cireş, prun, smochin, viţă de vie. 

60% ulei de parafină

30% mix de

uleiuri vegetale

5% ulei de

neem

5% mix uleiuri 

vegetale